Zo voorkom je brand

SE_zonnepanelenIs de DC-connector van de PV-panelen brandgevaarlijk?

Er is nogal wat discussie gaande over het juiste gebruik van de DC-connector van PV-zonnepanelen. Er zijn diverse gevallen bekend waarbij brand is ontstaan door een defecte DC-connector. De meeste defecten ontstaan door verkeerde montage of gebruik van verkeerde producten.

Hoe voorkom je brand? Joost de Koning, lid van de NEN-commissie en Channel Manager bij Schneider Electric, geeft 5 tips voor het aansluiten van de connectoren:

1. Gebruik alleen compatibele connectoren
Als beide fabrikanten van connectoren aangeven dat de connectoren compatibel met elkaar zijn, ofwel als beide fabrikanten aangeven dat de verschillende connectoren veilig met elkaar te combineren zijn, kunnen de connectoren prima samen gebruikt worden. Als één van de fabrikanten dit niet aangeeft, dan mogen de twee verschillende merken connectoren niet aan elkaar verbonden worden. Dit leidt namelijk tot veiligheidsrisico’s en verhoogt de kans op brand.

Uiteraard is het ook mogelijk dat de zonnepanelenfabrikant losse connectoren meelevert zodat deze kunnen worden toegepast. Vergeet niet dat er dan ook gekeken moet worden naar de connector die wordt aangesloten op de omvormer. Gelukkig zijn er ook een aantal omvormerfabrikanten die de juiste connectoren meeleveren.

2. Het juiste gereedschap
Gebruik het juiste gereedschap om een connector aan te knijpen is de belangrijkste tip. Een combinatietang of waterpomptang is niet geschikt om een juiste verbinding te maken. Gebruik het gereedschap dat de connectorfabrikant voorschrijft.

3. Knip de laatste connector van de string af
Voorkom dat je twee merken door elkaar gebruikt door de laatste connector van een string zonnepanelen af te knippen en de juiste connector aan te knijpen. De juiste connector wil zeggen, de “male” en “female” connector van dezelfde fabrikant. Dit laatste, er vanuitgaande dat alle connectoren van de overige zonnepanelen in de string van dezelfde connector-fabrikant zijn.

4. Gebruik goed kabelmanagement
Leg DC-connectoren nooit direct op dakbedekking of op een schuin dak. Zorg dat de bedrading en connectoren worden bevestigd in een kabel- of draadgoot. Of breder gezegd, zorg dat de bedrading en connectoren worden bevestigd tegen de draagconstructie op een plaats waar zo min mogelijk water langs loopt.

5. Installeer zorgvuldig
Door de wartel met zorg dicht te draaien verklein je de kans op vocht in de connector. Zorg er bovendien voor dat je de connector goed in elkaar steekt. Ook hierdoor verklein je de kans op water in de connector en dus op brand. Tot slot, let er goed op dat bundelbandjes van de kabels niet te dicht bij de connector zitten. Zo voorkom je dat de DC-kabel scheef in de wartel komt te zitten en de kans op wateropname vergroot wordt.

Meer weten? Lees hier het hele artikel.

Terug naar overzicht