Wetswijziging voor rookmelders | Whitepaper

BrandweerHelaas zien we nog te vaak in het nieuws dat er slachtoffers – soms zelfs dodelijk – zijn gevallen als gevolg van brand- of koolmonoxidevergiftiging. In veel van die gevallen hing er geen rook- of CO-melder in huis, ging deze te laat af of werkte deze niet meer doordat de batterijen niet vervangen waren.

Stom zou je zeggen, maar wist je dat slechts in 20%* van alle branden met een fatale afloop een goed werkende rookmelder in de woning aanwezig is? Dit is voor een groot deel te verklaren doordat veel mensen zich niet bewust zijn van het gevaar van brand- of koolmonoxide. De reactie is vaak ‘het gebeurt mij toch niet’. Daarnaast is het volgens de wetgeving in Nederland (nog) niet verplicht is om een rookmelder in huis te hebben. Tenminste als het gaat om bestaande bouw. Voor nieuwbouwwoningen geldt die verplichting gelukkig sinds 2003 al wel. Best vreemd horen we je denken. Helemaal als je weet dat dit in landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk al wel verplicht is.

Gelukkig komt hier verandering in. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft namelijk een voorgenomen wetswijziging gepubliceerd waarin onder andere rookmelders ook voor bestaande bouw verplicht gaan worden. Dit gaat dan al in per 1 juli 2022. Deze wetswijziging zou een enorme verbetering van de brandveiligheid in Nederland betekenen. Een kanttekening hierbij is op zijn plaats: de wetgeving is te generiek om echte brandveiligheid te leveren. Iedere situatie is uniek, waardoor het huidige niveau in de wet- en regelgeving onvoldoende toereikend is. Hoe dan ook, de wijziging zal een flinke impact hebben op het beleid, de bedrijfsvoering, het budget van corporaties en natuurlijk voor de installateurs die de melders moeten plaatsen.

Weten wat dit voor jouw dagelijkse werk betekent?

Zoals gezegd zal het vanaf 1 juli 2022 hoogstwaarschijnlijk verplicht worden om rookmelders ook in bestaande bouw (gebouwd voor 2003) geplaatst te hebben. Hoewel 2022 nog ver weg lijkt, komt het dichterbij dan je denkt. Helemaal gezien het proces rondom regelgeving en beleid voor corporaties. Goed dus om nu tijd vrij te maken en je verder in dit onderwerp te verdiepen.

Ben je in jouw organisatie betrokken bij het opstellen van het beleid, de planning of inkoop? Download dan hier de whitepaper. Hierin zetten we alles overzichtelijk voor je op een rijtje en kom je te weten wat de wetgeving voor impact heeft op jouw dagelijkse werk.

Ben je in jouw organisatie juist verantwoordelijk voor de plaatsing van de melders? Download dan hier de whitepaper. Hierin zetten we alles overzichtelijk voor je op een rijtje en kom je te weten wat de wetgeving voor impact heeft op jouw dagelijkse werk.

* Bron: website Federatie Veilig Nederland

Terug naar overzicht