Welke sensor moet ik hebben?

Vind je het ook zo lastig om te bepalen welke sensor past bij jouw wensen? Er zijn sensoren en detectoren die werken op beweging, licht of geluid. Om een keuze te maken is het belangrijk vooraf te bedenken wat je wilt wat de sensor gaat doen en dus moet kunnen. Wij hebben – in samenwerking met STEINEL – enkele mogelijkheden voor je op een rij gezet.

1. Sensor type: passief infrarood sensoren (PIR)
Registreert: bewegende warmte bronnen
Gebruikt: infrarood straling
Toepassing: binnen en buiten
Ideaal voor: detectie van personen

Hoe werkt het?
In de sensor bevindt zich een Pyro-sensor, dit is een kleine ronde module die een zeer warmte gevoelig oppervlakte heeft en gevoelig is voor warmte schommelingen. De Pyro-sensor geeft bij een verschil in warmte een klein signaal af wat door de printplaat vergroot wordt tot een actie, het schakelen van een relais. Het licht gaat aan. De sensor zelf doet niets, vandaar dat dit passief wordt genoemd. Passief infrarood sensoren zijn niet doeltreffend bij frontale benadering, maar juist uitermate geschikt voor bandering vanaf de zijkant.

2. Sensor type: hoog frequente sensoren (HF)
Registreert: bewegende objecten
Gebruikt: elektromagnetische golven
Toepassing: binnen
Ideaal voor: bewegingsdetectie

Hoe werkt het?
Een hoog frequente sensor werkt op basis van elektromagnetische golven. De sensor zendt hierbij continu microgolven op een hoge frequentie uit. Deze microgolven worden weerkaatst waardoor de sensor deze golven weer terug ontvangt. Dit heet het Doppler-effect. Beweegt er een persoon of dier door het waargenomen gebied? Dan verhoogt de frequentie van de uitgestuurde signalen. De sensor neemt een verschil waar en geeft vervolgens een signaal door aan het relais.

3. Sensor type: ultrasone sensoren (US)
Registreert: bewegende objecten
Gebruikt: geluidsgolven
Toepassing: binnen
Ideaal voor: bewegingsdetectie

Hoe werkt het?
Ultrasone sensoren zijn sensoren die werken met behulp van geluidsgolven op hoge frequenties welke niet waarneembaar zijn voor het menselijke oor. Door deze sensoren wordt een ultrasone golf verzonden via een transmitter. Door reflectie op een voorwerp of materie krijgen we een echo van de geluidsgolf. Door het tijdsinterval tussen het verzenden en het ontvangen van de geluidsgolf te meten kan de afstand worden bepaald. Verandert deze afstand, dan is er sprake van een beweging en zal de sensor schakelen. In tegenstelling tot bij HF-sensoren gaan deze golven niet doro een object heen, maar er juist omheen. De US-sensor is uitermate geschikt om bewegingen achter beeldschermen en andere obstakels waar te nemen.

4. Sensor type: iHF 3D-sensor
Registreert: verplaatsende objecten
Gebruikt: elektromagnetische golven
Toepassing: buiten
Ideaal voor: bewegingsdetectie

Hoe werkt het?
De iHF 3D-sensor zendt hoog frequente elektromagnetische golven uit en vangt de echo daarvan op. Bij beweging van personen wordt de echoverandering door de sensor geregistreerd, waardoor een schakelsignaal volgt. Drie antennes maken een 3D beeld van de omgeving, door het signaal te analyseren kan de iHF 3D sensor een onderscheid maken tussen verplaatsende objecten en bewegende objecten zoals struiken en bomen. Groot voordeel van deze sensor is dat hij onzichtbaar in het armatuur kan worden weggewerkt.

5. Sensor type: True Presence
Registreert: mensen
Gebruikt: elektromagnetische golven
Toepassing: binnen
Ideaal voor: aanwezigheidsdetectie

Hoe werkt het?
True Presence herkent de aanwezigheid van mensen altijd, ongeacht wat ze op dat moment doen: lopen, staan, zitten, lezen of zelfs slapen. De aanwezigheid van mensen wordt opgemerkt als er driedimensionale adempatronen worden herkend. Ook wordt de afstand van de persoon tot de sensor evenals de bewegingsrichting vastgesteld. Naast aanwezigheid kan deze sensor ook temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit, vluchtige organische stoffen (VOC) en lichtsterkte registreren.

6. Sensor type: Human Presence Detection
Registreert: mensen
Gebruikt: beeldherkenning
Toepassing: binnen en buiten
Ideaal voor: registratie van aantal en aanwezigheid

Hoe werkt het?
De Human Presence Detection (HPD2) is de eerste sensor die aanwezigheid registreert en personen telt. Deze optische sensor kan zowel zittende als staande mensen in vijf registratiezones herkennen en tellen. De registratiezones zijn vrij te definiëren. Dankzij de herkenning van het aantal personen is deze sensor ideaal voor bijvoorbeeld ‘meeting-room management’. Bovendien beschikt de HPD2 over geïntegreerde temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren en biedt daardoor volledig nieuwe mogelijkheden voor de automatische sturing van gebouwen.

Bron: STEINEL

Terug naar overzicht