Welke rol krijgt waterstof?

Project welke rol krijgt waterstof“Hier werken ze dus met waterstof”, constateert Fred. Henk corrigeert zijn collega. “Zover is het nog niet, maar de bedrijven die we gaan ontmoeten zijn er al wel mee bezig.” Henk en Fred zijn voor de rubriek ‘Project’ in het Drentse Frederiksoord voor kijkje bij in totaal 61 energiezuinige ‘koloniewoningen van de toekomst’.

Hilco Broekman van Bouwbedrijf Broekman en Arend Sjabbens van Installatiebedrijf Dick Sjabbens staan de mannen in het bouwstof op te wachten. In het Drentse Frederiksoord en Wilhelminaoord worden in totaal 61 energiezuinige ‘koloniewoningen van de toekomst’ gebouwd; op locaties waar mensen vroeger zichzelf moesten bedruipen. Dat is met de nieuwe woningen – inmiddels is nummer 41 in aanbouw – ook de bedoeling. De bouwers gaan in dit project steeds een stapje verder. Zo wordt binnenkort begonnen aan de bouw van twee off grid-woningen. Als pilot! “Dat zijn woningen zonder water-, riolering- en elektra-aansluiting”, vertelt Hilco Broekman.

Samen met Arend Sjabbens pioniert Hilco al zo’n twaalf jaar op het gebied van duurzaam bouwen. Bouwbedrijf Broekman werd dit jaar zelfs uitgeroepen tot ‘Duurzaamste Bedrijf van Drenthe’. Voordat Henk en Fred aan de koffie gaan op het kantoor van Bouwbedrijf Broekman, nemen ze eerst een kijkje bij het ‘energieleverende’ project. Precies op het moment van het bezoek wordt de warmtepomp geïnstalleerd. “Arend Sjabbens: “Voor de verwarming en koeling is een put geboord. De zonnepanelen zorgen voor de stroomvoorziening. Deze woning is nog niet helemaal off grid, maar levert terug aan het net, om in de winter stroom van het net te benutten.”

Lees het hele interview in Henk & Fred, dat dinsdag 26 november verschijnt.

Terug naar overzicht