Trends in energieopslag

De Conferentie Energieopslag vond natuurlijk niet voor niets plaats in de Johan Cruijff Arena. Hier heeft Eaton samen met Nissan, BAM en The Mobility House een 3 megawatt opslagsysteem geplaatst, bestaande uit batterijen uit 148 Nissan LEAF’s. Hiermee kan de energie worden opgeslagen die wordt gegenereerd met de 4.200 zonnepanelen op het dak van de Arena.
Grote opslagsystemen zijn met name erg geschikt voor grootgebruikers zoals datacentra, ziekenhuizen en fabrieken. Vooral voor ziekenhuizen is het belangrijk dat er altijd stroom en dus een backup aanwezig is. Martijn Imming, Business Development Manager bij Eaton vertelde tijdens de conferentie dat de energiedichtheid van de batterijen in korte tijd enorm verbeterd is. “In acht jaar tijd is de volume van de batterij gehalveerd, met dezelfde energiedichtheid.”
Waar de markt van de energieopslag nog wel tegenaan loopt, is het verschil in de wisselspanning van het net en de gelijkstroom, waarop de meeste apparaten werken en die ook door de zonnepanelen wordt geleverd. In de Amsterdam Arena hebben ze dat gedeelte deels getackeld. De ledverlichting die de grasgroei stimuleert, wordt al rechtstreeks betrokken uit de gelijkstroom van de zonnepanelen en de energieopslag. “Als mensen in de toekomst thuis ook een opslagbatterij hebben, zou het ook op die manier moeten gaan”, aldus Martijn Imming.

Terug naar overzicht