Salaris; beloning of een lokkertje

Columnist in 2020 van Henk & FredHet salaris blijft een punt van discussie. Je wilt altijd meer. Maar wat is nu écht belangrijk: plezier in je werk? Of opzien tegen de maandag, maar wel goed verdienen? Toen ik als leerling begon op de bouw – want dat leek mij écht leuk, elektricien worden was namelijk mijn jongensdroom – kreeg ik ‘maar’ het minimumloon. Mijn ouders vonden het prachtig dat ik mijn droom ging waarmaken, maar vrienden die studeerde verklaarden me voor gek. Maar zij hebben nu een hoge studieschuld, zijn elke dag druk met studeren en m oeten nog maar werk zien te vinden na hun studie…

Maar ik wilde natuurlijk ook niet op dat minimumloon blijven hangen. Dan is het belangrijk om goed je best te doen. Dat ging opvallen. Dus vroeg mijn toenmalige baas me, die mijn opleiding betaalde, om mee te doen aan vakwedstrijden. Goed voor mijn ontwikkeling, dacht ik zelf. na veel trainingsuren meegedaan aan het NK elektrotechniek. De rest is bekend, ik deed zelfs mee aan het EK en de Worldskills waar ik negende werd. Dit gaf aanleiding om te praten over mijn salaris en ik kon nog een mooie stap maken. Hierna de elektra-opleiding afgemaakt en meteen een contract voor onbepaalde tijd gekregen. En de vrienden? Die kijken nu wél tegen mij op.

Ondertussen gaat dit op LinkedIn als een lopend vuurtje, van veel bedrijven krijg ik bijna dagelijks aanbiedingen. Toch heb ik iedereen hiervoor bedankt. In mijn ogen is een werkgever zoals die van mij, die een vakman van me heeft gemaakt, en mij de mogelijkheid geeft tot onbeperkt doorgroeien, onbetaalbaar!

Ik weet heel goed dat er misschien bedrijven zijn die meer salaris bieden, maar daar heb ik toch geen goed gevoel bij. Het lijkt mij een ‘lokkertje’, zoals een stuk kaas voor een muis. Je weet niet wat je verwachten kan en als je eenmaal je ontslag hebt ingediend, dan zit je misschien wel in de val. Het is immers maar de vraag of het echt is wat je verwacht. Bevalt het niet? Met hangende pootjes terug naar je oude baas is eigenlijk geen optie. Salaris is erg belangrijk, maar plezier en waardering in je werk, dat is onbetaalbaar.

Het jaar zit er weer op. De laatste column van Jasper Olthuis voor Henk & Fred lees je in het decembernummer dat op 24 november 2020 is verschenen. Wij danken Jasper voor zijn inspirerende bijdragen. In 2021 starten we weer met een nieuwe columnist. 

Terug naar overzicht