Nieuwe kijk op verlichting

Sommige dieren of insecten hebben het vermogen om te gloeien. Zoals vuurvliegjes. Bioluminescentie heet dat met een mooi woord. De Franse Sandra Rey ontwikkelde een methode om doodgewone bacteriën te laten gloeien. Bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel. Door ze in vloeistof of gel te stoppen en deze te verpakken in doorzichtig materiaal, kunnen ze uitstekend dienst doen als straatverlichting.

Het Franse bedrijf Glowee zit nog in een opstartfase. In 2013 werden er al testen gedaan om diverse winkelruiten in Parijs met gloeiende bacteriën te verlichten. Sandra Rey wil zich met haar bedrijf nu ook gaan richten op hotels en gebouwen van grote bedrijven. Deze nieuwe vorm van straatverlichting is volgens haar goed voor het milieu. “Wereldwijd gebruiken we zo’n 5 procent van onze elektriciteit voor verlichting. Dat veroorzaakt 5 procent van onze totale CO2-uitstoot”, aldus Sandra Rey.

Bijkomend voordeel van licht dat wordt geproduceerd door levende wezens, is dat het veel minder intens is. De lichtvervuiling van steden, wegen en bedrijven waar continu licht brandt, leidt tot problemen bij mensen en dieren. Vogels raken gedesoriënteerd en mensen krijgen last van slaapproblemen. “Met oplichtende bacteriën voorkom je dat soort problemen”, aldus de oprichter van Glowee.

Bron: de Volkskrant

Terug naar overzicht