Liever niet in de technische branche

Generieke Poortinstructie bouwplaatsUit onderzoek onder ruim 1.500 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van Techniekopleiding.nl, blijkt dat Nederlanders het werk in de technische branche liever aan een ander overlaten. Zo geeft 49% aan dat een baan in de techniek niet bij hem/haar past, tegenover slechts 30% die zichzelf wel in de techniek ziet werken. Ook interessant: 85% geeft aan dat zonder technici het Nederlandse bedrijfsleven niet zou draaien.

Waarom niet?
Er zijn verschillende oorzaken waardoor men zichzelf niet in de techniek ziet werken. Zo heeft 20% de indruk dat een baan in de techniek lichamelijk te zwaar voor hen is en denkt 16% dat technici weinig verdienen. Ook heerst het beeld dat je voor technische beroepen handig moet zijn, wat mensen kan weerhouden om de stap naar de techniek te zetten.

Lekker positief
Nederlanders hebben positieve associaties met techniek. De meest voorkomende associaties zijn ‘IT’ (32%), ‘uitdagend’ (31%) en op een gedeelde derde plaats staan ‘essentieel’ en ‘creatief’ (29%). Opvallend is dat vrouwen vaker de associatie ‘moeilijk’ hebben dan mannen, respectievelijk 26 en 11 procent. Mannen associëren techniek juist veel vaker met ‘interessant’ (31%) en ‘afwisselend’ (29%, tegenover slechts 17 en 18 procent van de vrouwen.

Bron: Techniekopleiding

Terug naar overzicht