Ook de klant wil straks refurbished producten

8 brutale vragen Peter KreuknietPeter Kreukniet verwacht dat de normen om circulair te bouwen steeds verder worden aangescherpt. De installatiesector wordt zo gedwongen om ook na te denken over het toepassen van gebruikte materialen. Kreukniet is Programmamanager Circulair bij Insert, een marktplaats voor onder andere circulaire bouwproducten.

Iedereen wil toch nieuw… Waarom tweedehands?
“We vinden het heel normaal om alles maar nieuw te kopen. Maar grondstoffen worden steeds schaarser. Het is dus niet zo vanzelfsprekend om zo te blijven denken. Daarom moeten we meer nadenken over hergebruik van materialen.”

Maar zo’n vaart loopt het toch nog niet?
“De overheid heeft doelstellingen geformuleerd om in 2030 al 50 procent circulair en in 2050 100 procent circulair te zijn. Dus als je het zo bekijkt, dan gaat het hard.”

Is de Installatiebranche er klaar voor?
“Totaal niet. Dat komt in de eerste plaats doordat het heel druk is in de branche. Installateurs komen om in het werk en zijn vaak helemaal niet bezig met circulariteit. Uitgezonderd een aantal grotere installatiebedrijven in Nederland. Die voelen wel de druk die eraan zit te komen vanuit de opdrachtgeven. En ze zien ook de kans die circulariteit biedt. Probleem in de installatiesector is ook dat we de wetgeving niet mee hebben voor circulair bouwen. Neem de aanpassingen op de kabels. Die moeten nu allemaal een bepaalde brandklasse hebben. Oudere kabels kunnen daardoor niet hergebruikt worden.”

Maar gaat de overheid ons straks dwingen?
“Zo wil ik het niet direct noemen, maar er zijn natuurlijk wel een aantal mogelijkheden om circulair bouwen meer te stimuleren. Bijvoorbeeld door het aanbieden van bouw- en sloopafval zwaarder te belasten. Dat gebeurt nu al. Ook zou de overheid de BTW op de arbeidskosten kunnen verlagen om circulair bouwen te stimuleren. En het zou me ook niet verbazen als in de toekomst de BTW op gebruikte materialen verlaagd wordt.”

Maar de klant zit toch niet te wachten op oude troep?
“Dat is nou de grootste misvatting op het gebied van circulariteit. Weet je, circulaire producten kunnen in de toekomst nog wel eens gewilder worden dan de producten die nu nieuw in het schap liggen. En ze zijn dan misschien zelfs ook nog wel duurder. Gewoon omdat grondstoffen steeds schaarser worden. Waarom zou je een kabelgoot niet opnieuw gebruiken? Daar mankeert helemaal niks aan. Ik ben ervan overtuigd dat ook de eindklant anders gaat denken over refurbished producten.”

Dit interview is onlangs geplaatst in Henk & Fred. Lees hier het hele interview.

Terug naar overzicht