Isoleren, isoleren en isoleren

De uitzending van het tv-programma Radar van AVROTROS ging vorige week over de uitkomsten van een onderzoek over warmtepompgebruikers. Conclusie: ze blijken nogal ontevreden.

Radar heeft een enquête gehouden onder ruim 26.000 testpanelleden. Daarvan hebben 1.167 een warmtepomp of hebben die gehad. 20% van de mensen geeft aan het huis niet goed warm te krijgen. Hoewel voor 34% kostenbesparing de belangrijkste reden is om te kiezen voor een warmtepomp, valt bij 17% de energierekening niet lager maar juist hoger uit na installatie van de warmtepomp.

Gebrek aan kennis
Problemen met warmtepompen spelen vooral in oudere woningen, die minder goed geïsoleerd zijn. Ook bijna tien procent van de mensen met een nieuwbouwhuis na 2000 met goede of zeer goede isolatie krijgt de woning niet voldoende warm. Hier speelt mogelijk dat zowel de warmtepomp als het warmteafgiftesysteem niet goed zijn ingeregeld bij de installatie.

Volgens Radar is de oorzaak niet alleen te zoeken in slechte isolatie en in slecht aangelegde systemen, maar ook in het gebrek aan kennis bij consumenten en installateurs. Doekle Terpstra, voorzitter van brancheorganisatie Techniek Nederland, erkent in de uitzending dat het gebrek aan kennis een probleem vormt in de branche en dat installateurs consumenten beter moeten voorlichten over aanpassingen in huis en in gedrag. Zo blijkt namelijk ook uit de enquête dat bijna de helft (44,6%) van de mensen met een warmtepomp de thermostaat standaard lager zet in de nacht en bij afwezigheid en dat is funest omdat een warmtepomp een traag systeem is. Het duurt dan uren voordat de woning op de juiste temperatuur is.

Bekijk hier de uitzending terug (vanaf minuut 21.34) of kijk hieronder de live stream van 25 februari terug met allerlei praktische vragen over warmtepompen.

Bron: Radar

Terug naar overzicht