iPhone; nieuw of 2e-hands?

Met het keurmerk voor Refurbished iPhones wil Techniek Nederland een bijdrage leveren aan een circulaire economie. De eerste certificaten werden uitgereikt aan Forza Refurbished, Leapp en Renewd. Nederland is het eerste land ter wereld met een kwaliteitsgarantie voor refurbished smartphones.

De garantie die Forza Refurbished, Leapp en Renewd geven op refurbished iPhones gaat verder dan de garantie op nieuwe toestellen. Batterij en accessoires vallen standaard onder de 24 maanden garantie van het keurmerk. En dat is bij nieuwe iPhones niet het geval. Refurbished smartphones zijn er in drie categorieën: zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt. Om voor het keurmerk in aanmerking te komen moet een bedrijf de tweedehands smartphone op meer dan vijftig punten controleren.

De markt van refurbished smartphones groeit de laatste jaren snel. Uit onderzoek blijkt dat 19 procent van alle verkochte iPhones wereldwijd inmiddels al een refurbished iPhone is. Het keurmerk geldt in eerste instantie alleen voor iPhones, die zo’n 94 procent van de refurbished markt uitmaken. Het is de bedoeling om op termijn uit te breiden naar iPads, MacBooks en Android-apparaten. De verwachting is dat uiteindelijk meer professionele refurbished bedrijven zich bij het keurmerk aansluiten.

Terug naar overzicht