Honderden uren trainen

Jasper Olthuis | Henk & FredJasper Olthuis deed tijdens Worldskills in Kazan mee in de categorie ‘Elektrische gebouwen’ en was bij deze beroepenwedstrijd de best presenterende Nederlander. Na honderden uren oefenen lijkt het even mooi geweest. Hoewel, nu gaat hij zijn opvolger klaarstomen.

GROOT VERSCHIL TUSSEN EUROSKILLS EN DE WORLDSKILLS in KAZAN?
“Ja, alles was nog weer groter. De wedstrijd speelde zich af in het grote stadion van Kazan. Met 40.000 mensen op de tribune bij de openings- en sluitingsceremonie van de WorldSkills. De opdracht was – net zoals bij de EuroSkills – om een elektrische installatie te bouwen, inclusief motorschakeling en domotica. Wederom veel KNX en programmeren met de computer dus. We kregen daar 3,5 dag voor. Normaal gesproken ben je daar veel langer mee bezig. Je werkt dus onder ongelooflijke tijdsdruk.”

HOE HAD JE JE OP DE WEDSTRIJD VOORBEREID?
“Ik heb het afgelopen jaar echt elk vrij uurtje gebruikt om te trainen. Bij elkaar wel zo’n tweehonderd uur. Daarvoor had ik bij InstallatieWerk in Genemuiden de beschikking over een trainingsruimte waar ik de wedstrijdopstelling van de EuroSkills uit Boedapest had nagebouwd. Elke keer probeerde ik de installatie nog weer sneller en beter te bouwen. Voordeel was ook dat ik de sleutel van het gebouw had en er 24/7 terecht kon. Dus ook ’s avonds en in de weekenden. Dat trainen was ook wel nodig, omdat ik met mijn opleiding en werk meer de W-kant op ben gegaan. Nee, anders was ik nooit zover gekomen.”

Jasper Olthuis op Worldskills | Henk & FredHONDERDEN UREN TRAINEN. EN NU IS HET MOOI GEWEEST?
“Ha, ha. Ja, dat is best wel even afkicken. Maar ik blijf voor mijn school, het Deltion College in Zwolle, wel betrokken bij het volgende NK. Ik ga mijn opvolger Walter Smink klaarstomen voor het Nederlands Kampioenschap en – als hij zich daarvoor plaatst – ook volgend jaar begeleiden naar de EuroSkills in het Oostenrijkse Graz. Ik kan hem vooral veel leren als het gaat over hoe je met tijdsdruk omgaat. Tijdens de wedstrijd in Kazan maakte ik bijvoorbeeld een installatiefout met een draadgoot. Wat doe je dan? Ik heb toen besloten om eerst een andere draadgoot te doen. Toen bleek dat ik nog tijd en materiaal overhad, ben ik die eerste weer opnieuw gaan doen. Zelf zit ik nu in het tweede jaar van de opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties. Ook bij het Deltion College.”

Foto’s: Marieke Maas

Dit interview is verschenen in het decembernummer van Henk & Fred in 2019. Bekijk hier deze en eerder verschenen edities van Henk & Fred.

Terug naar overzicht