Heb jij al 5G op je telefoon?

 

 

Eind mei was er een groot internationaal congres over 5G in Den Haag. Trendwatcher Lieke Lamb was daar bij. In het radioprogramma Gijs 2.0 op Radio 2 vertelde ze dat 5G in april voor het eerst live gegaan is in Zuid-Korea. “Daarna volgen de Verenigde Staten en in Europa komt het pas volgend jaar op de markt.”

Volgens Lieke Lamb zal 5G eind 2019 pas in Nederland in de veiling gaan. “Daarna duurt het gemiddeld een jaar voordat de masten er daadwerkelijk staan.” Vergeleken bij 4G (20 Megabit per seconde) is 5G 50x sneller. Veel sneller nog dan de gemiddelde wifi thuis. Volgens Lieke Lamb erg handig bij bijvoorbeeld gebruik van Augmented Reality of Virtual Reality. “Als een arts in Amerika aanwijzingen geeft bij een operatie die in Nederland door een robot wordt uitgevoerd, dan wil je geen vertraging hebben.”

Dat Europa was achterloopt op het gebied van 5G heeft te maken met het feit dat hier minder in techniek wordt geïnvesteerd dan in andere landen. Ook de frequentietrilling van 5G is iets dat politiek erg gevoelig ligt in Brussel. “Het heeft allemaal met straling en golven te maken. In Brussel geldt daar nu een norm voor van 6 volt per m2. Die willen ze gaan ophogen naar 14 volt per m2”, aldus Lieke Lamb.

Bron: Gijs 2.0 NPO Radio 2

Terug naar overzicht