Goede voornemens: zo houd je ze wel vol

Goede voornemens. Elk jaar beloven we onszelf van alles. Meer bewegen, gezonder gaan eten, stoppen met roken. Vaak lukt het niet om deze goede voornemens vol te houden. Met deze tips gaat het wél lukken!

 1. Vertel het aan iedereen die het wil horen
  Iemand anders bij je voornemen betrekken is een hele goede stok achter de deur. Niet alleen omdat ze rekening met je kunnen houden, maar je voelt je direct verplicht om vol te houden. Niets gênanter dan over vier weken toe te moeten geven dat je toch de sportschool nog niet van binnen hebt gezien, of dat je alweer een bestelling hebt geplaatst bij de plaatselijke snackbar.
 2. Doe het samen
  Nog beter dan het iedereen vertellen, is het samen doen. Zo maak je van je voornemen geen vermoeide verplichting én je kan elkaar steunen en inspireren als het moeilijk wordt.
 3. Kies maximaal twee goede voornemens
  Natuurlijk moet je wel een beetje streng voor jezelf zijn om vol te houden, maar bedenk geen tien goede voornemens. Kies er één of twee die je het belangrijkste vindt en richt je daar op. Grote kans dat je volhoudt.
 4. Formuleer duidelijk je goede voornemen
  Stel dat je goede voornemen is om meer te sporten (heel toevallig één van de populairste voornemens), neem je dan niet voor om ‘meer te sporten’, maar om drie keer per week naar de sportschool te gaan. Je hebt meer kans van slagen als je het voornemen duidelijk formuleert.
 5. Geef niet direct op
  Is het je gelukt om je doel voor ogen te houden en ernaar te handelen, vier dan je succes. Hoe klein het ook is. Is het toch niet verlopen zoals je voor ogen had? Geen probleem! Geef niet meteen op bij de eerste tegenslag. De truc is om de draad daarna weer op te pakken. Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat het aanleren van een nieuwe gewoonte gemiddeld zo’n 66 dagen duurt? Daarnaast moet je jezelf ook af en toe wat gunnen. Als je drie keer in de week in de sportschool te vinden bent, mag je echt wel een keer overslaan als je echt geen zin hebt.

SUCCES!

Terug naar overzicht