Europese subsidie watermanagement

In verschillende delen van Europa worden straks voedingsstoffen, materialen, mineralen, schoon water en energie gewonnen uit afval- en zeewater. Het consortium bestaat uit 38 publieke en private partners uit twaalf verschillende landen, onder leiding van de TU Delft en start op 1 september.

In totaal worden er zes casestudies gedemonstreerd in vijf verschillende landen. “We zullen systemen bouwen die zich richten op stedelijk afvalwater, industriële waterstromen en de ontzouting van zeewater”, vertelt Patricia Osseweijer, hoogleraar Biotechnology and Society aan de TUD en één van de coördinatoren van dit project.. “Centraal bij al deze projecten staat de vraag hoe we deze systemen zo circulair mogelijk kunnen maken.”

Casestudies in Nederland
In Nederland komen twee projectdemonstraties. Voor het eerste project zal het ‘Nereda’-proces bij de afvalwaterzuivering in Utrecht verder worden aangepast om kaumera terug te winnen, een polymeer dat veel toepassingen heeft. Het afvalwater wordt biologische behandeld, waarbij vervuild water wordt gezuiverd zonder chemicaliën. De tweede casestudy vindt plaats in Rotterdam, waarbij samen met Nouryon wordt gekeken naar de productie van chloor. Door een nieuwe techniek is het mogelijk om tot 70 procent van het nodige water te besparen.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

Terug naar overzicht