Energielabel in 2021 fors duurder

Sinds 2015 is een energielabel verplicht bij de verkoop, het verhuren of opleveren van een huis. Huiseigenaren hebben een (voorlopig) energielabel voor hun woning gekregen, dat tien jaar geldig is. Komend jaar wordt het proces om een energielabel te laten vernieuwen aangepast.

Easyswitch.nl onderzocht onder ruim 1.000 Nederlanders hoeveel kennis zij hiervan hebben. Frederik, CEO van EasySwitch.nl: “Het is zonde dat maar 40 procent van de Nederlanders weet dat het energielabel vanaf volgend jaar duurder wordt. Het loont namelijk voor alle huizenbezitters om dit jaar nog je energielabel te laten vernieuwen.” Nu kun je als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld. Vanaf 1 januari 2021 vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Dit kost niet alleen meer tijd, maar ook meer geld. De kosten hiervoor bedragen naar schatting tussen de honderd en tweehonderd euro.

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is, en daar komt vanaf 2021 bij dat het invloed gaat hebben op de hoogte van een hypotheek. Uit onderzoek blijkt dat deze invloed niet bekend is. Zo let 60% van de kopers helemaal niet op het energielabel wanneer zij een huis kopen en weet 40% niet dat het kopen van een huis met een slecht energielabel invloed kan hebben op de hoogte van je hypotheek.

Hoe krijg ik na 1 januari 2021 een energielabel voor mijn woning of utiliteitsgebouw?

Bron: Easyswitch.nl

Terug naar overzicht