Duurzame ambities Koninklijke Grolsch

Grolsch Enschede“Dit zijn de leuke bezoekjes.” Henk wrijft grinnikend in zijn handen wanneer Fred met zijn bus het terrein van Koninklijke Grolsch in Enschede op rijdt. Het grote gebouw met het bekende logo, waar zo’n zeshonderd mensen werken, bevestigt dat de mannen op het juiste adres zijn. Ze hebben een afspraak met Manager Engineering Susan Ladrak van Grolsch.

Fred kijkt zijn collega met een glimlach aan: “Ik ben vooral benieuwd naar de duurzame maatregelen die hier zijn genomen”, zegt hij dan. “Koninklijke Grolsch is misschien wel de duurzaamste brouwerij van Nederland.” Of dat echt zo is? Susan Ladrak, die de mannen voor een kop koffie mee heeft genomen naar haar kantoor, weet het niet zeker. “Maar het zou maar zo kunnen”, klinkt het dan. Henk en Fred hebben hun koffie sneller op dan ooit. De rondleiding wacht. Met een witte jas en stevige veiligheidsschoenen. Als ze de lopende banden vol bierflesjes zien, komt er een glimlach op het gezicht van Henk, die niet meer verdwijnt. Susan Ladrak begint te vertellen over alle duurzame maatregelen en dat zijn er veel. “Vanaf de bouw van
dit pand, bijna vijftien jaar geleden, zijn we op alle niveaus bewust met duurzaamheid bezig. Waarom? Met het oog op het milieu. We denken aan onze reputatie en hebben hierover afspraken gemaakt met de overheid. En het levert ook gewoon geld op.” De genomen maatregelen liegen er niet om. Grolsch is op weg naar de titel ‘energieneutrale brouwerij’ in 2025. Of dat doel echt gehaald wordt? Het antwoord ligt in de toekomst. “Maar we doen ons best en zijn op de goede weg.”

Eigen afvalwaterzuivering GrolschENERGIEGEBOUW
Zonnepanelen en windmolens zijn er nog niet. Maar Susan Ladrak sluit niet uit dat ze er alsnog gaan komen. “Er wordt al onderzoek naar gedaan.” De focus ligt op dit moment volgens haar vooral op energieefficiency. Ze neemt de mannen mee naar het energiegebouw en wijst naar een gloednieuwe installatie. “We hebben hier onlangs een warmtewisselaar in de schoorsteen van de boilers geplaatst. De boilers produceren, naast stoom die we nodig hebben voor de productieprocessen in de brouwerij, ook warm gas dat via de schoorsteen naar buiten gaat. Dankzij deze nieuwe
warmtewisselaar vangen we die warmte uit het gas op en stoppen het terug in het proces. Daardoor werken de boilers efficiënter en heb je minder gas nodig.” Grolsch beschikt ook over een ingenieuze eigen afvalwaterzuivering. “We halen ongeveer 85% van de vervuiling uit het water”, legt Susan Ladrak uit. “Daarbij produceren we biogas en dat gas verstoken we weer op onze eigen boilers. We voorzien hiermee voor 22% in onze eigen warmtebehoefte.”

MINDER WATER
Grolsch gebruikt water uit eigen bronnen voor het brouwen van hun bier. “Onze ambitie is meer bier te produceren met minder water”, zo gaat Susan verder. “We streven ernaar om ons waterverbruik per hectoliter bier nog verder omlaag te brengen. We besparen op dit moment al 32% ten opzichte van 2005 en gebruiken nu 3,2 hl water voor het produceren van 1 hl bier.” In 2017 realiseerde Grolsch het laagste energie- en waterverbruik ooit. Omdat Grolsch al geruime tijd bezig is met het succesvol reduceren van energie- en watergebruik, wordt het steeds moeilijker om besparingen te behalen. “Maar omdat we steeds op een andere manier naar de processen kijken en geloven dat het iedere dag een beetje beter kan, lukt het nog steeds.”

CIRCULAIR
Circulair denken en handelen is een ‘way of life’ geworden bij Grolsch in Enschede. De brouwerij heeft een recyclepercentage van afval van maar liefst 99,8%. Vrijwel alles wordt hergebruikt. Fred wil graag voorbeelden van hergebruik. Natuurlijk noemt Susan Ladrak het gescheiden inzamelen van afval. “Maar ook bierbostel (restproduct) wordt opnieuw benut als veevoer en gist dat we niet meer nodig hebben gaat naar de farmaceutische industrie.” Henk vindt het wel mooi. “Hoe komen jullie op al deze duurzame ideeën?”, vraagt hij aan Susan. “Het is onze drijfveer om continu te willen verbeteren. Om dat te bereiken moet je steeds met andere ogen naar je eigen processen durven kijken. Ook vragen we het personeel om mee te denken. Dat levert vaak nieuwe inzichten op. We doen het samen.” Welke nieuwe maatregelen er in de pijplijn zitten? “We kijken hoe we onze warmtenetwerken verder kunnen ontwikkelen. We willen onze boilers nog verder verfijnen zodat ze nog efficiënter worden en de waterzuivering blijven optimaliseren, waardoor we nog meer biogas produceren. Voorlopig is er nog voldoende te doen…”

PROEVERIJ
Henk en Fred kijken hun ogen uit. Als afsluiting mogen ze nog een biertje proeven in de proeverij. Dat laat Henk zich geen twee keer zeggen. Fred kiest voor een alcoholvrije versie van het populaire merk. “Er moet er toch één verstandig zijn”, grinnikt hij. “O ja”, vraagt Henk… Of Susan zelf ook Grolsch drinkt…? “Hahaha”, antwoordt ze adrem. “Toen ik hier kwam werken dronk ik geen bier, maar nu vind ik het lekker. Grolsch natuurlijk!”

Dit interview is verschenen in Henk & Fred editie 4 in 2018. Lees hier het digitale magazine.

Terug naar overzicht