De techniek in de meldkamer

Kijkje achter de schermen bij de meldkamer“Ik ben wel heel benieuwd hoe zo’n meldkamer eruitziet, Henk”, mompelt Fred. Henk zet z’n knipperlicht aan stuurt naar rechts. In een flits herkent Fred de logo’s van de brandweer, politie en ambulance op de gevel. Dan klinkt een sirene en schiet er een politieauto de bocht om. Henk geeft zo’n ruk aan z’n stuur, dat Fred z’n hoofd stoot. Henk lacht: “Nou, we zijn in de buurt, denk ik!”

Eenmaal binnen worden ze enthousiast ontvangen door Sergio Els, de chef van de technische dienst bij de meldkamer in Apeldoorn: “Welkom bij de meldkamer van Oost-Nederland! Hier zit het kloppend hard van de hulpverlening voor een groot deel van Nederland.” “Dat hadden we al gemerkt”, grapt Fred. Sergio knikt. “Dit is ook het politiebureau van Apeldoorn, dus die meldingen horen we hier inderdaad vertrekken.”

Levensbelang
Sergio opent een zware deur en gaat Henk en Fred voor, terwijl het continue geluid van airco’s ze tegemoetkomt. Verder niets dan grijze kasten, sommige met glazen deur. Sergio ziet de lichte verbazing op het gezicht van Henk. “Ik wilde maar met de techniek beginnen.” Sergio lacht. “Want uiteindelijk is dit hier – hij wijst op de meterslange ruimte – écht van levensbelang voor de meldkamer, de hulpverleners op straat en de mensen die hulp nodig hebben. Hier staat alle benodigde techniek aan servers, patches en noodstroomvoorzieningen om altijd bereikbaar te zijn voor mensen in nood.”

Noodgeval
Even later laten ze de lawaaierige technische ruimte achter zich en lopen ze de meldkamer binnen. Henk en Fred zijn er even stil van als ze door de grote ruimte kijken. Op de bureaus staan drie, of soms zelf vier, beeldschermen. Henk ontdekt een patroon in de uniformen van de verschillende hulpdiensten.

“De meldkamer is opgedeeld in een blauwe, rode en witte kolom, zoals wij dat noemen. Dus de politie, brandweer en ambulance zitten bij elkaar en handelen hun eigen meldingen af. Maar ze hebben elkaar wel nodig.” Bij de blauwe kolom licht een lampje op, een teken dat er weer een melding binnenkomt. “Laten we even een bak koffie pakken, dan leg ik uit hoe ’t hier werkt.”

Dit is een preview van het interview in het septembernummer van Henk & Fred, dat verschijnt op 22 september 2020. Nog geen gratis abonnement op Henk & Fred? Meld je snel aan en ontvang voortaan Henk & Fred thuis op de mat.

Terug naar overzicht