Daar is-ie: de Gasketelwet

Bedrijven moeten gecertificeerd zijnDe Gasketelwet werd vlak voor de zomer voor de vierde keer uitgesteld. Aanvankelijk was het de bedoeling om de wet in januari 2019 in te laten gaan. Nu is het dan zover. Vanaf 1 april 2022 moeten bedrijven gecertificeerd zijn om cv-ketels, gashaarden en geisers te mogen plaatsen, onderhouden of repareren. Het nieuwe stelsel moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide omlaag gaat.

Vanaf 1 april 2022 mogen bedrijven zonder een geldig certificaat dus geen werkzaamheden meer aan gasverbrandingsinstallaties uitvoeren. Ze zijn in overtreding wanneer ze dat wel doen. Ook degene die opdracht geeft aan een niet-gecertificeerd bedrijf is vanaf die datum in overtreding. Woningbezitters, gebouweigenaren, huurders en verhuurders moeten er dus goed op toezien dat ze een gecertificeerd bedrijf inschakelen.

Er geldt een overgangsperiode van anderhalf jaar. Die is nodig om de sector tijd te geven ervoor te zorgen dat monteurs over de vereiste deskundigheid en nieuwste inzichten op het gebied van koolmonoxide en gasverbrandingsinstallaties beschikken.

Bron: Techniek Nederland

Terug naar overzicht