"Coronacrisis kan ook nieuw begin zijn"

Stefan over hoe coronacrisis ook nieuw begin kan zijnAls accountant bij Accountants- en Advieskantoor Ruhl Haegens Molenaar heeft Stefan van Maasakkers ruim tachtig installateurs als klant en stelt hij jaarlijks een benchmark voor de branche samen.

Het is eind mei. Corona heeft ons land nog steeds in zijn greep. Hoe staat de branche ervoor?
Stefan van Maasakkers: “De eerste drie weken ging er een storm over het land. Ook in de installatiewereld kwam veel tot stilstand en iedereen was voor even in zichzelf gekeerd. Er ontstond paniek, omdat we niet wisten wat er precies ging gebeuren. Toen de realiteit doordrong, besloten veel installateurs er het beste van te maken. De meesten konden uiteindelijk redelijk doorwerken.”

De eerste peilingen van Techniek Nederland waren alarmerend?
“Als je midden in een storm zit, kun je niet goed voorspellen. Er werd een enorm verlies verwacht – vijftig tot zestig procent – maar die schatting blijkt veel te negatief. Een omzetverlies van tien procent vind ik een reëlere inschatting. Er vallen klappen, maar als het bij een coronacrisis blijft en er geen tweede ‘dip’ volgt, denk ik dat het te overzien valt. Ik denk daarbij dat deze dip volgend jaar al gecompenseerd wordt. Of de economie moet echt onderuit gaan.”

Hoe kom je op die tien procent omzetverlies?
We zijn op basis van onze benchmark gaan kijken wat het voor een bedrijf gemiddeld betekent als het ziekteverzuim stijgt van 4,5 naar 6,5 procent, het aantal inleners met 1/3 terugloopt, het uitbestede werk met 1/8 terugloopt omdat je meer zelf gaat doen en de tarieven dalen met 2,5 procent. Het zijn veronderstellingen, maar als je dit doet – en op deze manier je eigen mensen aan het werk kun houden – kom je op een omzetverlies van zo’n tien procent uit. Dit is een rekensom op basis van onze benchmarken. Overigens zorgt dit wel voor een daling van het resultaat met ruim 60%.”

Hoe reageerde de branche op de crisis?
“Het achter de voordeur werken, werd moeilijker. En vielen ook gaten, omdat radertjes stopten met draaien. Als materiaal niet geleverd wordt, dan heb je een probleem. Denk aan keramiek uit Italië. Of een ‘sleuvenboer’ die bij seriematige woningbouw niet op komt dagen. Dan stopt alles even. Toch kon er best veel doorgaan. Het was manoeuvreren in de waan van de dag.”

Dit interview is verschenen in het juninummer van Henk & Fred. Lees het hele interview in ons magazine of klik hier om digitaal verder te lezen.

Terug naar overzicht