Batterij van garnalen

Het chitine in de garnalenschillen kan gebruikt worden voor de elektroden van speciale batterijen, die bij uitstek geschikt zijn om (duurzame) energie langere tijd in op te slaan. Dat ontdekten Spaanse wetenschappers.

Chitine is een stofje dat veel voorkomt in de exoskeletten van insecten en schaaldieren. De wetenschappers ontdekten dat het chitine in garnalen stikstof bevat. En dat stikstof zorgt ervoor dat een elektrode van garnalenschillen beter presteert dan andere elektroden. Bovendien is een garnalenschil een milieuvriendelijker materiaal dan het metaal dat men normaal gebruikt voor batterijen.

Redox-flow
Deze elektroden zijn bedoeld voor een bijzondere batterij: een zogenoemde redox-flow-batterij. In deze batterij zitten twee grote vaten met elektrisch geladen vloeistof, die in het midden via een membraan hun lading uitwisselen. Zo ontstaat een stroom die via de elektroden gebruikt kan worden.
De batterij heeft minder energie per vierkante centimeter dan een lithium-ionbatterij, maar is simpeler in ontwerp. Om de capaciteit van de batterij te vergroten hoef je alleen het vat groter te maken. Terwijl een lithiumbatterij met grote capaciteit veel ingewikkelder en duurder is. In theorie is het mogelijk om twee gigantische resevoirs te gebruiken als vaten, en in het midden een kleine installatie met een membraan neer te zetten.

Energieopslag
Dat maakt zo’n batterij geschikt voor energieopslag; je slaat overtollige duurzame elektriciteit op in de grote vaten, en gebruikt de energie als het nodig is. Het enige probleem is dat redox-flowbatterijen voorlopig nog ingewikkelder en duurder zijn dan andere batterijsoorten, ondermeer door het ontbreken van goede grondstoffen. Door het gebruik van de goedkope, ruim voorradige garnaal gaat dat mogelijk veranderen.

Bron: Duurzaam bedrijfsleven

Terug naar overzicht