Autodak met zonnepanelen

De Lightyear One is één van de vijf finalisten die op 14 september kans maakt om de Postcode Lottery Green Challenge te winnen. Het is een auto met een zonnedak die volledig op zonne-energie rijdt. De Lightyear One is een ontwerp van het Eindhovense solarteam, dat tweejaarlijks deelneemt aan de World Solar Challenge in Australië.

Het dak van de Lightyear One bestaat voornamelijk uit zonnepanelen, maar de auto kan ook gewoon worden opgeladen via een laadstekker. Met de accu van het voertuig moet het mogelijk zijn om 400 tot 800 kilometer af te leggen. Volgens het Solarteam zou er in Nederland genoeg zonlicht zijn om met het voertuig 10.000 kilometer per jaar enkel en alleen op zonne-energie af te leggen.

De Lightyear One is nog niet gebouwd, maar volgend jaar komt de eerste echte auto op de markt. Bestellen van het voertuig is al wel mogelijk. Meer informatie daarover vind je op www.lightyear.one.

De Postcode Lottery Green Challenge is een internationale competitie. Deze wedstrijd beloont het meest innovatieve en duurzame idee dat leidt tot reductie van CO2-uitstoot. De winnaar van deze competitie krijgt 500.000 euro om zijn product binnen twee jaar op de markt te brengen.

Bron: dagblad Trouw

Terug naar overzicht