Arena krijgt opslagbatterij

De Amsterdam Arena beschikt over 4.000 zonnepanelen. De volgende stap in het verder verduurzamen van het stadion is de installatie van een enorm energieopslagsysteem. Het xStorage-systeem wordt op dit moment aangelegd en de verwachting is dat het project eind maart 2018 is afgerond.

Het energieopslagsysteem bij de Amsterdam Arena is een project van onder andere Eaton, Nissan en Mobility House. De enorme opslagbatterij – met een vermogen van 3 megawatt – fungeert in de eerste plaats als noodstroomvoorziening. “Dat is belangrijk in het internationale voetbal en maakt dat er geen dieselgeneratoren meer nodig zijn”, aldus Henk de Raan, innovatiemanager van de Amsterdam Arena.

Daarnaast kan de opgeslagen energie worden ingezet op de piekmomenten, wanneer er in het stadion evenementen of wedstrijden worden gehouden. Er hoeft dan geen stroom aan het reguliere netwerk onttrokken te worden. De bedoeling is dat de Amsterdam Arena in de toekomst ook stroom gaat leveren aan gebouwen in de omgeving. Daarvoor is zelfs al een eigen energiebedrijf opgericht.

Het xStorage Building-systeem maakt gebruik van een combinatie van EV-batterijen: een koppeling van 63 hergebruikte en 85 nieuwe batterijen van de elektrische auto van Nissan, de Nissan LEAF.

Terug naar overzicht