Alle duurzame subsidies

We schreven het de vorige keer al. De consument is onvoldoende op de hoogte van welke duurzame subsidies en leningen er zijn. Zo blijkt uit een onderzoek van Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Als installateur zou je de klant daarin een handje kunnen helpen. Hier volgt een handig overzicht:

✓ De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) wordt vanuit de overheid beschikbaar gesteld om het huis op een duurzame manier te verwarmen. Om op die manier het gasverbruik te vervangen door duurzame energie. Bedoeld voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels en biomassaketels.
Klik hier voor meer informatie.

✓ De subsidie voor isolatie voor particulieren is twee jaar beëindigd. Maar de subsidie voor Verenigingen van eigenaren (VvE) is er nog wel. Deze bewoners kunnen maximaal 20% van de isolatiekosten terugkrijgen. Voorwaarde is wel dat de hele Vereniging van Eigenaren dan mee moet doen!

✓ Ander isolatievoordeel: de arbeidskosten voor de aanleg van isolatie valt onder het lage BTW-tarief (9%)

✓ Zowel particulieren als VvE’s kunnen gebruik maken van de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds heeft in totaal 300 miljoen beschikbaar voor in totaal 17 soorten duurzame ingrepen in huis. Particulieren kunnen een bedrag lenen van minimaal 2.500 euro en maximaal 25.000 euro. Wie zijn huis helemaal energieneutraal wil maken, kan zelfs tot 65.000 euro lenen!
Ga voor meer informatie naar de website.

✓ Ook al zijn zonnepanelen een duurzame investering, zonnepanelen zelf zorgen niet direct voor energiebesparing. Daarom heeft het Nationaal Energiefonds bepaald dat maximaal 75% van de Energiebespaarlening mag worden gebruikt voor zonnepanelen te financieren. De overige 25% kan men gebruiken voor bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboiler of een van de andere duurzame maatregelen.

✓ Verder kan men de BTW van 21% die men betaald voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Dit moet gebeuren binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar.

Bron: Pricewise

Terug naar overzicht