Paneelbouw, echt van deze tijd

Paneelbouw is helemaal van deze tijd. Energiedistributiepanelen staan vaak op plekken waar geen mensen komen, maar zijn onmisbaar in het publieke leven. Ze doen onzichtbaar hun belangrijke werk, bijvoorbeeld in ziekenhuizen – om te zorgen dat alles op de operatiekamer werkt zoals het hoort. Of in een datacenter, waar ze dataracks voeden waarin belangrijke bedrijfsgegevens liggen opgeslagen en die ervoor zorgen dat je online kunt inchecken voor je volgende vlucht.

BREED PAKKET
De Federatie Paneelbouw wil (aankomend) technische studenten op het mbo en hbo wijzen op het belang van de veelzijdigheid van het vak Paneelbouw. De federatie wil het vak als onderdeel van de maakindustrie behouden voor Nederland. Want iets dat aan de basis staat van zoveel processen, dat moet toch op eigen bodem worden geproduceerd? De steeds verdergaande digitalisering en optimalisering van het productieproces maken bovendien dat het vak interessant is voor verschillende beroepsgroepen. Van monteur tot engineer, van werkvoorbereider tot programmeur en van tester tot servicemonteur. Er is voor iedereen een plek in de paneelbouw.

AFWISSELEND WERK
Zo rolde Niels (21) het vak in door zijn stage bij Hoppenbrouwers Techniek, op een project in een groot pretpark. “Er ging een wereld voor me open toen ik zag wat er allemaal wordt aangestuurd door de panelen. Ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken, dus de stap naar montage was logisch.” Panelen leer je overigens pas écht bouwen in de praktijk. “Want”, zo vertelt Maarten (23) werkvoorbereider bij Elektro Internationaal, “Ieder paneel is weer anders. En ook al is het verdeelpaneel één onderdeel van de totale installatie, het is wel het deel met vaak de meeste en de diepgaandste techniek. Zo kom je bij elk project weer nieuwe technieken tegen, waardoor het werk afwisselend blijft.” Daar kan Ronald (25) engineer bij AP, zich helemaal in vinden. “Het mooiste aspect aan mijn werk vind ik dan ook het overleg met de klant, om zo naar aanleiding van een idee een compleet product te ontwerpen en produceren.”

Dit interview is verschenen in het juninummer van Henk & Fred. 

Terug naar overzicht